Malam tadi dah buat cream puff..yang ni untuk jualan dan tempahan.Tiap-tiap hari buat.Rasa seronok pulak bila kita jual ramai yang membelinya.Kat situ kita dah dapat membuat penilaian masakan kita.Pada mulanya suka -suka saja.Tapi sekarang kalau tak buat ramai yang bertanya.Syukurlah rezeki bertambah...Alhamdullillah...
resepi cream puff
5oo ml air
230 gram butter\marjerin
300 gram tepung gandum\superfine
1/2 sudu teh garam
2 sdu teh gula
8 biji telur
1 sudu teh vanila
sedikit pewarna kuning
masukkan air dalam periuk +butter+gula+garam+esen vanila.+pewarna kuning
masak hingga butter cair.
2 Bila sudah sebati kecilkan api dan masukkan tepung,kacau hingga sebati dan tidak melekat pada periuk.biarkan suam.
3 pukul telur sedikit dan masukkan dlm adunan tadi.pukul hingga sebati
4 bolehlah masukkan dalam piping bag dengan nozel bentuk bintang dan paipkan dlm dulang membakar.terleih dahulu lengserkan sedikit marjerin atau shortening di atas dulang.
5 bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 30 minit.bila masak sejukkan dan menggunakan gunting ,guntingkan sedikit .ini untuk mengisi inti kastad nanti.
untuk inti
500 ml susu cair
130 gram gula
60 gram tepung kastad
1 sudu teh vanila
cara-cara;
masukkan dalam periuk susu cair+gula+tepung kastad+vanila,masaklah hingga pekat.biarkan sejuk dan masukkan dlm piping bag dan picitlah ke dlm puff tadi..dah siap...
Selamat mencuba...
Thursday 17 March 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
saye suke kuih niii....sedap!!
ReplyDelete