Ikan masak lada hitam
3 ekor ikan kembung/tenggiri/merah
1 sudu teh garam dan serbuk kunyit
1 labu bawang besar di potong bulat
4 ulas bawang putih ditumbuk sedikit
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar tepung jagung.bergantung berapa banyak kuah yg digunakan
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2 biji cili merah
minyak...
Cara cara;
ikan dibersihkan dan lumur dengan kunyit serta garam gorengkan.bila sudah masak angkat dan toskan.
2 panaskan periuk dan masukan minyak.bila minyak dah panas masukkan bawang putih goreng biar kekuningan dan masukkan bawang besar.biar layu masukkan air .
3 masukkan sos tiram+sos lada hitam+garam+gula.biarkan mendidih .
4 masukkan ikan yang digoreng tadi dan pekatkan kuah dgn tepung jagung.taburkan dgn cili.siap utk dinikmati...
Selamat mencuba...
Friday 18 March 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment