Followers

Pages

Monday 24 October 2011

yummy ....PAVLOVA

pinjam gambar fazlini...


4 biji putih telur
1 cawan gula kasta
1 sudu teh cuka atau lemon
1/2 sudu besar tepung jagung
kertas minyak

untuk topping/hiasan

1 cawan whipping cream
1 1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila

caranya;
pukul putih telur hingga likat atau meringue.masukkan gula pukul lagi dan campurkan tepung jagung pukul hingga putih dan gebu jika diangkat ia akan berbentuk tanduk.

2  lukiskan bulatan di atas kertas dan letakkan di atas dulang .masukkan adunan tadi dan oleskan sepenuh bulatan tadi.kemudian bakar selama 45-55 minit dgn suhu 140C.bila dah nampak kekuningan jgn dikeluarkan lagi dari oven biarkan ianya sejuk seketika..baru keluarkan,

Untuk toppingnya;

pukul whipping cream hingga ringan masukkan gula halus serta asen vanila pukul biar betul2 berkrim sapukan di atas doh tadi dan hiaslah dgn buahan segar..tarraaaa dah siap..nak rasa lebih sedap lg masukkan dlm peti sejuk sekejap dan hidangkan...

[sila pastikan semua peralatan dikeringkan terlebih dahulu]

No comments:

Post a Comment