Sudah lama tak menjengok blog ..dah bersawan...hahaha...disebabkan kekangan masa ..dalam tempoh yg dh berkurun ni ..sekarang saya bangkit balik untuk teruskan apa yang tertinggal....
Saya akan bagi resepi yang ringkas saja kali ni
BISKUT DAHLIA QISTINA
1 CAWAN MARJERIN /BUTTER
3/4 CAWAN GULA KASTER/GULA AISING
1 BIJI KUNING TRLUR
1 SUDU TEH ESEN VANILA
3 SUDU BESAR SUSU PEKAT
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
SELEBIHNYA TEPUNG UBI
HIASAN
MANIK WARNA ATAU CHERRY
CARA;
1 . PUKUL MARJERIN DENGAN GULA HINGGA KEMBANG,
2. MASUKAN KUNING TELUR ,VANILA DAN SUSU PEKAT..PUKUL LAGI.
3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM GAUL SEBATI .
4. MASUKKAN TEPUNG UBI SEDIKIT -SEDIKIT SAMBIL ULI DOH.
5. JIKA ADUNAN HANYA MELEKAT DI HUJUNG JARI
BARU BERHENTI MASUK TEPUNG UBI
6. TEKAN DALAM ACUAN DAHLIA DAN HIAS DENGAN CHERRY ATAU MANIK WARNA, BAKAR SELAMA 15-20 MINIT..
TIPS;; JIKA ADUNAN TERKERAS MASUKKAN SEDIKIT MARJERIN DAN ULI DOH..JIKA DITERUSKAN JUGA DGN DOH YG KERAS BISKUT INI AKAN TERLEBIH KEMBANG...
KEPADA YANG INGIN MENCUBA ...SILALAH...
ANAK-ANAK MEMANG SUKA BUAT BISKUT NI,,,
No comments:
Post a Comment